Or digital

Per ara, les Criptomonedes encara no son diner corrent. No les podem utilitzar per la nostra vida diària. De fet ningun dels grans Estats està disposat a abandonar la seva moneda fiduciària que es la base de tota la economia, en tot cas els Estats i els grans bancs estan començant a crear les seves pròpies divises digitals, però es clar que la sola existència del Bitcoin i de les altres criptomonedes pot, en cert sentit, equilibrar i limitar la impressió de moneda fiduciària de manera descontrolada per part dels grans bancs centrals, doncs existeix un sistema alternatiu que fa de balança quan la gent perd la fe en el sistema.

Es sorprenent que el llançament al mercat de noves criptomonedes com Libra o Gram segueixin generant una forta oposició del sistema bancari i regulador, tot i que Libra està recolzada al 100% per moneda fiduciària, principalment Dolar, Euro, Franc Suís, etc.. potser el que està en joc es la hegemonia dels estats a l’hora de controlar els diners dels ciutadans i els seus estalvis? En aquest cas, si fos així, potser no seria tant dolent, una mica de control es bo, massa, no. El que es clar es que el Bitcoin puja de valor quan les monedes fiduciàries el perden, com ara en aquesta crisi que acaba de començar doncs la seva accessibilitat, privacitat i poder de re-valorització son imbatibles.


Es difícil predir el futur, no se si el Bitcoin es convertirà en la moneda a l’ús a llarg termini o segurament serà substituïda per una altra, del que si que estic segur es que en un futur no molt llunyà veurem una moneda d’abast mundial basada en la cadena de blocs (DLT-Blockchain) la Xina ja hi treballa fa temps i Europa i EEUU s’hauran d’espavilar si no volen que la hegemonia xinesa sigui absoluta també en el camp de les finances, fa uns dies ja hi va haver un moviment de la Xina en aquest sentit aprofitant el soroll de la crisi del COVID-19 per passar desapercebuts.


Perquè al Bitcoin se l’anomena or digital? Se l’anomena així perquè es adequat per preservar i augmentar la riquesa tot i les seves fluctuacions. El BTC no es pot falsificar, te una emissió transparent, controlada, limitada, programada de vell antuvi (es escàs) i a més permet la mobilitat i divisibilitat, cosa que l’or per exemple no permet, l’or es un actiu difícil i car de guardar, transportar i moure per pagar amb monedes o lingots. Ara, la economia es basa en la confiança i la confiança s’ha de guanyar, 5000 anys de historia de l’or contra 11 anys d’història del Bitcoin no es poden comparar, encara queda un llarg camí per recórrer.Les Criptomonedes son útils per als pagaments transfronterers? Utilitzar les criptomonedes per als pagaments transfronterers es una opció, segura, barata i convenient, la raó es purament econòmica, transaccions instantànies, sense intermediaris, sense comissions, en aquest moment la proporció actual d’aquestes transaccions sobre el volum total de pagaments es encara insignificant però va creixent, i anirà creixent, convertint-se en un pont entre les diferents monedes fiduciàries, per aquesta raó també, alguns estats es troben desbordats i cada cop posen i posaran més traves i barreres, doncs se’ls escapa part del seu negoci per el flux de dades de la fibra òptica, en tot cas, posar portes al camp mai ha estat gaire intel·ligent ni efectiu, com en tot en això hi ha dos grans blocs, el bloc progressista encapçalat per el Regne Unit que creu que s’ha d’avançar i integrar aquestes tecnologies al dia a dia de la economia, seguint el flux d'una corrent imparable i el bloc immobilista, antic i regressiu amb el Regne d’Espanya entre d’altres al capdavant que creu que s’ha de controlar, fiscalitzar, reprimir i taxar, posant controls on no es pot i de facto quedant-se fora del mercat per preservar la seva vella economia en comptes d’impulsar-ne la seva transformació i modernització, veurem en poc temps qui ha estat més encertat.


Una altra vesant d’aquest mercat i potser el més interessant es la tokenització o dit d’una altra manera, la conversió d’accions i participacions d’empreses o altres actius alternatius en token, aquesta opció permet la capitalització d’empreses de forma transnacional, barata, convenient i eficaç, fent del Blockchain una eina molt adequada a l’hora de captar fons de tercers, fins i tot en la seva versió “Crowfunding”, per molt que es burocratitzi i es reguli, com ja passa ara, aquesta manera evolucionada d’organitzar el capital de les empreses creix ràpidament, perquè es practica, segura i transparent, de fet no ha parat de créixer en països que tenen un marc normatiu adequat, al capdavant d’Europa hi ha el Regne Unit, Luxemburg, Malta, Suïssa, Estònia o Liechtenstein entre d’altres. Aquests valors xifrats proporcionen a milions de persones l’accés a inversions de qualitat amb una barrera d’entrada baixa, segura i sense intermediaris (sense corredors, sense bancs, sense notaris, sense registres però amb total seguretat jurídica i traçabilitat en les transaccions) fins hi tot alguns territoris Europeus propers com Gibraltar que ja estan fent experiments amb una borsa de valors basada en aquesta tecnologia per captar capital, transformar i modernitzar encara més la seva puntera i potent indústria de joc en línia.


Així que hem permeto una conclusió: la DLT - Blockchain ja a entrat a les nostres vides i es vulgui o no, ja ens afecta a totes les persones, a totes les empreses i a tots els Estats. Com no pot ser d’una altra manera els Governs de països claus ja estan reaccionant positivament a favor d’aquest mercat; el seu creixement i desenvolupament es desplaçarà inexorablement cap a mètodes de captació de capital, transaccions societàries i la inversió privada i sense cap mena de dubte aquesta industria de forma inevitable seguirà experimentant un creixement exponencial com apart de la nova economia. T’ho perdràs?

Contact Me

  • Icono social LinkedIn
  • Twitter

 © 1997-2020 by Jaume Torres